Mary, “Meryem”den gelen bir isimdi; Meryem, “dindar kadın” demekti. Hz.İsa’nın temiz, saf, sabırlı, annesi idi. Ama bizim için “kutsal bakire”, “Allah’ın oğlu İsa (haşa)’nın annesi” ve hatta İsa’nın Allah olduğunu söyleyen mezheplere göre de Allah’ın annesi değildi. Onlar için Mary idi.
Farsçadan Türkçeye Meryem ismi Marı olarak girmiştir. Rumeli Kayı Türkçesinde Marı ismi sıfat olarak da vardır ve “Marı, nereye?” şeklinde kullanılırdı. Türkçenin Müslümanlık öncesi Farsçadan en çok etkilendiği dönemde Türkçeye Meryem “Marı” olarak kız anlamında girmiştir.
Farsçadan Türkçeye Meryem ismi Marı olarak girmiştir. Rumeli Kayı Türkçesinde Marı ismi sıfat olarak da vardır ve “Marı, nereye?” şeklinde kullanılırdı. Türkçenin Müslümanlık öncesi Farsçadan en çok etkilendiği dönemde Türkçeye Meryem “Marı” olarak kız anlamında girmiştir.
İbranice dilinden yayılan bu isim kelime manasıyla “ibadeti seven, ibadete düşkün” anlamları taşımaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde açıklaması bulunmayan bu kelime, genellikle Hz. İsa’nın annesini çağrıştırmaktadır. Meryem ismi taşıyan kişiler planlı, titiz ve çalışkan bir karaktere sahiptir.25 Eyl 2023
Meryem isminin karakter özellikleri Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Mantıklı yapısı sayesinde herkesin takdirini ve saygısını kazanır.
Kur’an’a göre İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah, insanlara olduğu gibi cinlere de elçi olarak gönderilmiş, tebliğ vazifesini cinler arasında da yerine getirmiştir. Kur’an’da Cin Suresi’nde bu husus, açık bir şekilde beyan edilmiştir. Cinlerin siyah kralı Malik, Kitab’el Bulhan, 14. yüzyıl.
İslam mitolojisinde güçlü ve zararlı olduğu düşünülen şeytanlara verilen isimdir. Mes’udi’ye göre, ifritler, İblis’in tahtını taşır, Allah’ın tahtını taşıyan Hamlatü’l Arş’a benzer. İftiralar, olumsuz tasvirlerine rağmen Allah’ın kontrolündedir ve bazen iyi bir maksat için kullanılır.
İfrit, yeraltı dünyasının/cehennem bir kötü cin veya şeytanıdır. Cennete ve meleklere karşıdırlar. İblis dahil dinlerde onun en güçlü kullarıdır. Bazen İblis’in yardımcıları olarak cehennemde yaşadıkları ve günahkârları cezalandırdıkları düşünülür.
Cinler de şeytanlar gibi görünmeyen gizli varlıklar olup çeşitli suret ve şekle girmeye ve zor işler başarmaya muktedir, fakat cin ve mahiyet bakımından şeytanlardan ayrı yaratıklardır. Cinlerin atası Ebu Cân’dır, şeytanların atası ise İblis’tir. Cinler arasında da insanlar gibi evlenme vardır.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ CİNLERİN SAYILARI NE KADARDIR? Cinlerin yeryüzündeki sayılarına gelince, yine tahmini olarak söylüyorum, dünyada beş milyar insan varsa, cinler altı yedi milyardır. Bazı insanlar cinlerin insanlardan üstün olduklarını, en güçlü varlık olduklarını sanırlar, bu asla doğru değildir.4 Oca 2011
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…