Zeyd b. Hârise’nin büyük kardeşi, sahâbî. Hz. Peygamber’in dadısı, sahâbî.
Zeyd bin Hârise (Arapça: زيد بن حارثة; d. 581 – ö. 629), Muhammed’in özgür bırakılmış kölesi ve evlatlığı olan sahabedir. Kur’an’da ismi geçen tek sahabidir. (33:37).
Zeyd bin Hârise (Arapça: زيد بن حارثة; d. 581 – ö. 629), Muhammed’in özgür bırakılmış kölesi ve evlatlığı olan sahabedir. Kur’an’da ismi geçen tek sahabidir. (33:37).
Kur’anda İsmi Zikredilen Tek Sahabi Zeyd bin Harise.
Zeyd İsminin Arapça Anlamı Zeyd isminin Arapça manası Zâde mastarından gelmektedir. Sözcük anlamı çoğalan- artan- fazladan anlamları olarak bilinmektedir. Kur’an’da sahabe ismi olarak geçmektedir. Sahabe Zeyd, Yemen’de dodu, kaçırılıp Mekke’ye getirilerek köle olarak satıldı.29 Ağu 2023
İslami düşünür Muhammed Esed’e göre Lokman tıpkı Hızır gibi kurgusal bir kişiliktir ve prototip bir derlemedir. Lokman’ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
es-Süheylî (508-581 H./1114-1185 M.)’ye göre : Lokmân b. Ankâ’ b. Sirrûn. Bin yıl yaşamış ve Hz. Dâvûd’a yetişip, ondan ilim öğrenmiştir.
Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi.
Söylentilere göre, bütün otların, çiçeklerin dilinden anlayan Lokman Hekim bu bitkilerden türlü ilaçlar yaparmış. Her çiçek, her ot, Lokman’a hangi hastalığı iyi edeceğini söylermiş. Bütün dünyayı dolaşan Lokman Hekim, Çukurova’nın bereketli topraklarında her şeyin yetiştiğini görünce Misis şehrine yerleşmiş.
Lokman veya Lokman Hekim (حکیم لقمان), Kur’an’da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. Lokman Hekim’in İslam’a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…