“Bana, Kirman gibi dönüyor” bir deyim olup, kişinin ruh halinin, duygusal durumunun veya hayatının dönemeçlerinden bahsetmek için kullanılır. Bu deyim genellikle karmaşık veya zor durumlarla karşılaşıldığında insanın hissettiği içsel dalgalanmaları ifade etmek için kullanılır. Kirman ya da Kırmanoğulları, Orta Asya kökenli Türk boylarının Anadolu’da kurduğu bir beylik olan Türk devleti Kirman Selçuklu Beyliği’ni ifade eder.
Makalede, bu deyimin kökenleri ve anlamı hakkında daha fazla bilgi verilmektedir. Kirman Selçuklu Beyliği’nin tarihine kısaca bir bakış sunulurken, bu beyliğin dönemeçlerle, zorluklarla ve değişimlerle dolu bir tarihçesinin olduğu vurgulanmaktadır. Daha sonra, “Bana, Kirman gibi dönüyor” deyiminin bu tarihçeden etkilenerek ortaya çıktığı belirtilir.
Deyimin kullanımı incelenirken, genellikle karmaşık veya belirsiz bir durumla karşılaşan insanların kendilerini Kirman beyliğinin içsel dönemeçlerine benzetme eğiliminde oldukları ifade edilir. İnsanların hayatlarındaki değişimler, içsel sarsıntılar, zorluklar ve karmaşıklıklarla başa çıkmada Kirman beyliğiyle benzerlikler gösterdiği vurgulanır.
Makalenin son bölümünde ise, “Bana, Kirman gibi dönüyor” deyiminin günlük hayatta sıkça kullanılan bir deyim olduğu ve genellikle stresli veya sıkıntılı durumlarda duygusal dalgalanmalarını ifade etmek isteyen insanlar tarafından kullanıldığı belirtilir.
Sonuç olarak, “Bana, Kirman gibi dönüyor” deyimi, kişinin hayatında karşılaştığı zorlukları ve karmaşıklıkları ifade etmek için kullanılan bir deyimdir. Kirman Selçuklu Beyliği’nin tarihçesinden esinlenerek ortaya çıkan bu deyim, insanların içsel sarsıntıları ve duygusal dönemeçleri anlatmak için yaygın olarak kullanılan bir ifadedir.
(Şeyh Evhadüddîn Hâmid b. Ebi’l-Fahr el-Kirmânî) (559/1164-635/1237) Türkiye Selçukluları Döneminde yaşamış ünlü mutasavvıf, şair. Kirman’da doğdu. Gençlik yıllarında dönemin ilim ve kültür merkezi olan Bağdat’a giderek medrese eğitimi aldı.
Mirza Rıza Kirmani, Molla Hüseyin Akdaee’ nin oğludur. Doğum yeri İran’ ın Kirman kenti olduğu için Kirmani adı ile çağrıldı. Mirza Rıza ve Afgani’ nin diğer izleyicileri İran’ da Nasreddin Şah’ a muhalif bulunmaktaydılar.
Eğirmen veya eğirmeç; yün, keten, kenevir, pamuk gibi lifli hammaddeleri büküp ip yapmaya (eğirmeye) yarayan bir ucu çengelli tahta araçlara verilen ad.
Fâtımî halifesi (996-1021). İsmâiliyye’nin itikadî ve fikrî görüşlerini sistemleştiren ünlü dâîsi. Ünlü hekim ve filozof. İslâm dünyasında ortaya çıkan bazı fırkalarda mezhebi yayma yetkisi verilen kimsenin görev unvanı.
İşârî (tasavvufî) tefsirler, mutasavvıf müfessirlerin Kur’an ayetlerini okuduklarında kalplerine doğan manalarla oluşturulan tefsirler olup, bun- lar yorum sahibi sûfînin tamamen gönül dünyasındaki hissiyata bağlı sübjektif yorumlardır.
Sûfînin kalbine doğduğu kabul edilen işaretlere dayanarak âyetleri yorumlaması; mutasavvıfların bu yöntemle yaptıkları tefsirler için kullanılan bir tabir.
Eseri: Tefsiru’l-Kurani’l-Azim Tasavvufi/İşari Tefsirin ilk örneğini İbn Ata (ö.309/922) vermiştir. Genel kabul yönde olsa da İbn Ata’nın eseri günümüze ulaşamamıştır. Bu sebeple ilk örnek Tüsteri’nin Tefsiru’l-Kurani’l-Azim’i görülmektedir. Eser her sureden birkaç ayetin tefsiri ile oluşmaktadır.21 Eki 2021
Sûfînin kalbine doğduğu kabul edilen işaretlere dayanarak âyetleri yorumlaması; mutasavvıfların bu yöntemle yaptıkları tefsirler için kullanılan bir tabir.
İşari tefsir; Kur’an’ın batıni, tasavvufi yorumlara göre yapılan tefsirlerine mistik, işari, batıni tefsir denilmiştir. Kur’an ayetlerinin görünen anlamları dışında, daha derin ve gerçek anlamları bulunduğu inancına dayanan tefsir anlayışıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…