Kurucusu Abdülkadir Geylânî’dir ve bu tarikat, Sünnî İslam’ın Hanbeli mezhebine bağlıdır. Abdülkadir Geylânî, 12. yüzyılın başlarında bu tarikatı kurmuş ve silsilesini Ali bin Ebu Talib’e kadar götürmüştür. Kadirilik, İslam dünyasının ilk tarikatı olarak kabul edilir ve Geylani’nin ölümünden sonra da devam etmiştir.8 Eyl 2023
– Ahmed Mahmud Muhammed Mustafa.
– Ali bin Ebu Talib.
– Hasan-ı Basrî
– Habib-i Acemî
– Davud-i Taî
– Maruf-i Kerhî
– Seri-i Sekatî
– Cüneyd Bağdadi.
– Ahmed Mahmud Muhammed Mustafa.
– Ali bin Ebu Talib.
– Hasan-ı Basrî
– Habib-i Acemî
– Davud-i Taî
– Maruf-i Kerhî
– Seri-i Sekatî
– Cüneyd Bağdadi.
Peygamber’e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi’nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Kadiriye Tarikatı Baz-ül Eşheb ve Gavsül Azam olarak da bilinen Abdülkâdir Geylânî yolunun takipçileri tarafından 12. yüzyılda kuruldu. İslâm Tarihinde sesli zikir yapan tarikatlar olarak kabul edilmektedir. Sesli zikir yapılması nedeniyle cehri tarikatlar arasında sayılır.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder. Fürû hısımlığı, özellikle aile ve miras hukukunda birçok özel hükme konu olmuştur.
Fıkıh Usulünün Amacı ve İşlevi Fıkıh usulünün işlevi; “Hükümlerin delillerden elde ediliş keyfiyetini” göstermek, amacı da Kur’an ve sünnetteki hükümlerin doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır.30 Eki 2021
2- Sıhrî Hısımlık: Evlenmeden doğan hısımlık sebebiyle kendileriyle evlenilmesi yasak olanlar da keza dört gruptur. a.Usulün eşleri yani üvey anne ve üvey nine. Üvey ninenin baba veya anne tarafından olması farketmez. b. Fürûun eşleri, yani gelinler.12 Şub 2018
Fıkhın kaynaklarını ve bunlardan hüküm çıkarma yöntemlerini inceleyen bilim dalı. İslâm ibadet ve hukuk ilmi. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer’î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
“Tafsîlî delillerden elde edilen amelî-şer„î hükümlerin, üzerine bina edildiği şeye Fıkıh Usûlü adı verilmektedir.” hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.” Şer„î-amelî hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…