İsrailoğulları ve onların Kuran’daki yeri hakkında yapılan çalışmalar, İslam tarihinde önemli bir konu olmuştur. İslam dinine göre, Kuran, Hz. Muhammed’e Allah tarafından gönderilen son kutsal kitaptır. İsrailoğulları, Yahudilik ve Hristiyanlıkta kutsal bir ulus olarak kabul edilirken, İslam’da da önemli bir yere sahiptirler. İsrailoğullarına atıfta bulunan ayetlerin birçoğu Kur’anda bulunabilir.
Birinci ayet, İsrailoğullarının Allah tarafından seçilen bir toplum olduğunu ifade eder. Bakara Suresi’nde (2:47) “Ey İsrailoğulları! Sizi nimetimle bağladığımı, sizi alemlere üstün kıldığımı ve sizi tercih ettiğimi bilmez misiniz?” şeklinde geçmektedir. Bu ayet, İsrailoğulları’nın özel bir statüsü olduğunu, Allah’ın onları seçtiğini ve nimetlerle bağışladığını vurgular.
İkinci olarak, İsrailoğullarının kurtuluşu için Allah’a iman etmeleri gerektiği belirtilir. Bağışlama ve kurtuluş sadece imanla mümkündür. Araf Suresi’nde (7:136) “İsrailoğullarına buyur: ‘Allah’a kulluk edin. Benim de O’na ortak koşmaktan ne büyük bir kaçınma duyduğumu bilirsiniz'” ifadesinde geçmektedir. Bu ayet, İsrailoğulları’na Allah’a kulluk etmeleri ve ortak koşmaktan kaçınmaları gerektiği hatırlatılmaktadır.
Üçüncü olarak, İsrailoğullarının Allah tarafından verilen sözleri yerine getirmeleri gerektiği vurgulanır. Maide Suresi’nde (5:12) “Andolsun, İsrailoğullarına Musa’dan önce Tevrat’ı verdik; sonra şimdi sizi iki deniz arasında bıraktık” ifadesi yer almaktadır. Bu ayet, İsrailoğulları’na Allah’ın emirlerini yerine getirme sorumluluğunu hatırlatır.
Sonuç olarak, Kur’an’da İsrailoğulları hakkında birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetler, İsrailoğulları’nın özel bir konuma sahip olduğunu, iman etmeleri ve Allah’ın emirlerini yerine getirmeleri gerektiğini vurgular. İsrailoğulları’nın Kuran’daki yeri, İslam dininin temel prensiplerinden biridir ve onların tarihindeki önemini yansıtır.
Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere muhakkak üstün kıldığımı hatırlayın. Bakara Suresi, 211. ayet: İsrailoğulları’na sor, onlara nice açık ayet(ler) verdik. Kendisine geldikten sonra kim Allah’ın nimetini değiştirirse, (bilsin ki) şüphesiz Allah, cezası pek şiddetli olandır.
Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi hatırlayın ve ahdime bağlı kalın, ki Ben de ahdinize bağlı kalayım. Ve yalnızca Benden korkun. Bakara Suresi, 47. ayet: Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere üstün kıldığımı hatırlayın.
Kur’an’da iki yerde geçen (Âl-i İmrân 3/93; Meryem 19/58) ve Hz. Ya’kūb’un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl’den dolayı, onun soyundan gelenlere Tevrat’ta Beney Yisrael, Kur’an’da Benû/Benî İsrâîl (İsrâiloğulları) denilmektedir.
Andolsun, Biz İsrailoğulları’nı o alçaltıcı azaptan kurtardık. Casiye Suresi, 16. ayet: Andolsun, Biz İsrailoğulları’na kitap, hüküm ve peygamberlik verdik, onları temiz ve güzel şeylerle rızıklandırdık ve onları alemlere üstün kıldık.
Müzeye giriş ücretli, yaklaşık 1 saat sürer, mutlaka rehberle gezmenizi öneririm.31 May 2019
SIRA NO MÜZEVEBAĞLIBİRİMİN ADI ZİYARET SAATLERİ
——- ———————- —————-
1 İzmirArkeolojiMüzesi 08:30-17:30
2 AtatürkMüzesi 08:30-17:30
3 EtnografyaMüzesi ZiyareteKapalı
4 TarihveSanat Müzesi ZiyareteKapalı
Bu yıl da 13 Temmuz 2023- 13 Ekim 2023 tarihleri arasında tekrar uygulanacak olan projeden faydalanmak isteyen 18-25 yaş arası gençler, ”www.muzekartgns.com” adresi üzerinden başvuru yaparak kartlarını oluşturabilecek ve ülke genelindeki 300’den fazla müze ve ören yerini tekrar ücretsiz görme imkanı bulacaklar.13 Tem 2023
Pazartesi günleri kapalı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, yaz döneminde 09.00-20.00; kış döneminde ise 09.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Müzekart geçerli.25 Kas 2019
İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 340 Türk Lirası’dır. 18 yaşın altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze olduğu için girişte müzekart geçerlidir. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 6 Ağustos 2023 tarihinde güncellenmiştir.6 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…