İslam dinine “müslümanlık” da denilen İslam, Allah’ın peygamberi Muhammed’e vahiy yoluyla indirdiği kutsal kitap olan Kur’an’ın temelini oluşturur. Yaklaşık 1.8 milyar takipçisi olan İslam, dünyanın en yaygın üçüncü dinidir.
İslam, İslam peygamberi Muhammed’in Mekke’de doğduğu 7. yüzyılda başlamıştır. Kur’an, İslam peygamberi Muhammed’e Allah tarafından bildirilen ve vahiy yoluyla yazıya dökülen kutsal bir kitaptır. İslam’ın temel inançları arasında tevhit, peygamberlerin yolunda gitme, ahiret hayatı ve adalet yer alır.
İslam’ın temel ibadetleri arasında beş vakit namaz kılma, oruç tutma, zekat verme, hac yapma ve şehadet getirme (Kelime-i şehadet) yer alır. Bu ibadetler, İslam’ın günümüzdeki takipçilerinin yaşamlarının merkezinde yer alır ve onlara günlük rutinlerinde Allah’a bağlılıklarını gösterme fırsatı verir.
İslam dini, birçok farklı kültür, etnik grup ve coğrafyada benimsenmiştir. İslam’ın en yaygın olduğu bölgeler arasında Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Afrika Sahra Altı bölgesi yer alır. İslam, insanların eşitlik, adalet, merhamet ve cömertlik gibi değerleri hayatlarında uygulamalarını teşvik eder.
İslam’da önemli meselelerin çözümünde İslam hukuku (şeriat) kullanılır. Şeriat hukuku, Kur’an’ın temel öğretilerine dayanır ve toplumun sosyal ve ahlaki düzenini sağlamak için uygulanır. Bununla birlikte, İslam, farklı yorum ve pratiklerin bulunduğu bir din olduğu için, farklı İslam toplulukları arasında bazı farklılıklar da olabilir.
Sonuç olarak, İslam dininin temel öğretileri, İslam peygamberi Muhammed’in vahiy yoluyla aldığı Kur’an kitabında belirtilir. İslam, tevhit inancına dayanır ve beş temel ibadeti üzerinde yoğunlaşırken, adalet, merhamet ve cömertlik gibi ahlaki değerleri de teşvik eder. İslam, dünya çapında birçok takipçiye sahip olan önemli bir din olarak kabul edilir ve insanların yaşamlarında günlük olarak Allah’a tapınma ve bağlılık gösterme imkânı sunar.
610 yılında 40 yaşına geldiği zaman Peygamberlikle görevlendirilmesi suretiyle İslamiyet’i yaymaya başladı. Fakat Mekkelilerin İslamiyet’e karşı tepki göstermesi nedeniyle Medine’ye hicret etmek zorunda kaldı. Hz. Muhammed’in hicrete göç etmesinin birçok farkı neden ve sonucu bulunmaktadır.31 Ara 2020
İslamiyet askeri fetihler, ticaret, hac ve dini yayma misyonu adına yapılan faaliyetler yoluyla yayıldı. Müslüman Arap güçleri geniş topraklar fethederek zaman içinde emperyal yapılar inşa etti. Toprak genişlemesinin büyük kısmı, MS 632-661 yılları arasındaki dört halife döneminde yaşandı.
İslam tarihi, Müslüman medeniyetinin geçmişten günümüze dek siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri ile ilgili olan tarihsel çalışma alanıdır. Çoğu tarihçi, İslam dininin MS 7. yüzyılın başında Arap Yarımadası’ndaki Mekke ve Medine şehirlerinde ortaya çıkıp yayıldığını kabul etmektedir.
Arapça mastar olan “da’vet” kelimesi, çağırmak, davet etmek, tebliğ etmek, seslen- mek, dua etmek gibi anlamlara gelir.1 Istılahta, İslam dinini yayma ve Müslümanları dini görevlerini yerine getirmeye çağırma anlamına gelmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…