İslam dinine göre, ilah tanrı anlamına gelir ve her türlü yüceltici niteliklere sahip olan bir varlıktır. İlah kelimesi, Allah’ı ifade etmek için de kullanılmaktadır. Diyanet ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dini kurumu olarak bilinen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kısa adıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dinini ve ibadetlerini yönlendirmek, korumak ve teşvik etmekle görevlidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, hem Türkiye’deki Müslümanların hem de Türk diasporasındaki Müslümanların dini ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyet gösterir. İlah nedir diyanet ise bu kurumun ilah kavramına dair açıklamalar sunma görevini üstlenmesidir. İlah anlayışı, İslam dininde Allah’a olan inancın ve ibadetlerin temel bir parçasıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, ilah kavramını, tek ve yüce bir varlık olan Allah’a olan imanın ifadesi olarak tanımlar. İlah, sadece Allah’a ait olan özelliklerle donatılmış, kusursuz ve eşsiz niteliklere sahip olan bir varlıktır. İlah, yaratıcı, sonsuz bilgiye sahip, sınırsız güce sahip, merhametli ve adaletli bir varlıktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanların ilah anlayışını ve ibadetlerini doğru şekilde anlamaları ve uygulamaları için eğitim ve rehberlik hizmetleri sunar. Bu kapsamda, ilahiyat eğitimi alan uzmanlar tarafından hazırlanan kitaplar, bildiriler ve konferanslar aracılığıyla ilah kavramı ve Allah’a olan inanç açıklanmaktadır. Bu sayede, toplumun İslam dinine uygun bir şekilde ibadet etmesi ve Allah’a olan inancını doğru bir şekilde yerine getirmesi hedeflenmektedir.
Sonuç olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanların ilah kavramını doğru şekilde anlamaları ve Allah’a olan inançlarını güçlendirmeleri için çaba sarf eden bir kurumdur. İlahiyat alanındaki uzmanlar tarafından sunulan bilgiler ve rehberlik hizmetleri, Müslüman toplumun dinine uygun bir şekilde ibadet etmesine yardımcı olmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş “’Tanrı’ kelimesi, Arapça ‘ilâh’ kelimesinin karşılığıdır. ‘İlah’ daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. ‘Allah’ kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.27 Şub 2021
Bu sözcük de Arapça bir terim olup, şaşkınlık içinde bulunmak, gönülden bağlanıp sığınmak anlamlarını taşır. İslâm inanç kültüründeki anlamı ise: “Tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık” demektir.
İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur’an-ı Kerim’de çokça geçen “İlah” kelimesinin anlamını açıklayarak, “İlah, Allah’tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir. Ebu Leheb ve Ebu Cehil bu kelimeyi duyduğunda çıldırmıştır” dedi.12 Oca 2018
Bu sözcük de Arapça bir terim olup, şaşkınlık içinde bulunmak, gönülden bağlanıp sığınmak anlamlarını taşır. İslâm inanç kültüründeki anlamı ise: “Tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık” demektir.
(Fars. nev “yeni” ve -іn ekiyle nevіn) Yeni, yepyeni: “Üslûb-i nevin.” “Tarz-ı nevin.” Buldu ahvâl ü umûr-ı memleket feyz-i cedid / Geldi erbâb-ı fütûr u ye’se hep şevk-i nevin (Ziyâ Paşa’dan). Bir ra’şe-i nevinle o gün düştü titredi (Cenap Şahâbeddin).
NEV’ANMÂ (ﻧﻮﻋﺎًﻣﺎ) zf. (Ar. nev’an “cins ve çeşit bakımından” ve mā “şey” ile nev’an-mā) Bir bakıma, bir dereceye kadar, âdeta: Bilirsiniz ki teferrüc de bir taayyüştür / Ve yeknesak yaşayış nev’anmâ tevahhuştur (Abdülhak Hâmit). Kendini bu fi’l-i iğfalde nev’anmâ beyle müşterek gibi görüyordu (Hüseyin R.
(نَ یا نُ) (ص نسب .) تازه ، نو.
Arapça kökene sahip olan nevi şahsına münhasır kelime grubu anlam olarak kendine özgü özellikleri olan, herkes gibi olmayan ve özgün özelliklere sahip demektir.15 Haz 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…