İkindi namazı, Müslümanlar tarafından ikindi vaktinde kılınan bir namazdır. Bu namaz, diğer dört vakit namaz gibi beş vakit namazın bir parçasıdır. İkindi namazı, ikindi vaktinin başladığı andan öğle vaktinin bitimine kadar kılınabilir.
İkindi namazı toplamda dört rekattan oluşur. Her rekatta, Fatiha suresi okunup ardından diğer surelerden biri okunur. İkindi namazında kılınan rekatta, rükuda, secdeye varma ve secdeden kalkma gibi hareketler gerçekleştirilir. Rükuda eller dizlere koymak, başı eğmek ve “sübhane rabbiye’l-azim” demek gibi ibadetler yerine getirilir. Secdede ise alnın yere konulması ve “sübhane rabbiye’l-a’la” demek söz konusudur.
İkindi namazı, Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. İslam dinine göre, beş vakit namaz farz ibadetlerdendir ve her bir namazın kılınması beklenir. Her namaz için belirlenen vakitler ve ayrıca kişinin içtenlikle yapması gereken dualar bulunur. İkindi namazı da bu kapsamda yer alır ve Müslümanlara hem ruhsal hem de fiziksel bir rahatlama sağlar.
İkindi namazı, Müslüman toplumunda da önemli bir yere sahiptir. Bu namazın kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. Camilerde cemaatle kılınan ikindi namazı, insanların bir araya gelerek toplumsal ilişkilerini güçlendirmelerine vesile olur. Aynı zamanda bu namazın kılınması, kişinin ibadet etmekle birlikte Rabbine yakınlaşmasını da sağlar.
Sonuç olarak ikindi namazı, Müslümanlar için önemli bir ritüeldir. Dört rekattan oluşan bu namaz, ikindi vaktinde kılınır ve Müslümanlara hem ruhsal hem de fiziksel bir dinginlik verir. Aynı zamanda bu namaz, Müslüman toplumunda birlik ve beraberliğin simgesi olarak da kabul edilir. İkindi namazı, ibadet edenlerin Allah’la olan bağlarını güçlendirmelerini ve Rabbine yakınlaşmalarını sağlar.
İkindi farzından önceki dört rek’at sünnet için Abdullah İbni Ömer de şöyle rivayet eder: Peygamber (s.a.v), “İkindi farzından önce dört rekat namaz kılan kişiye Allah rahmet etsin.” (6) buyurumuştur. Yatsı namazından sonra kılınan iki sünnetler için; yukarıdaki hadis-i şerif delil olarak gösterilebilir.
Şâfiî ve Hanbelî mezhepleri müekked ve gayri müekked sünnetler hususunda Hanefî mezhebine oldukça yakın görüşte olup aradaki farklar şöylece özetlenebilir: Öğle namazından önceki sünnet iki rek’attır; yatsıdan önce gayri müekked sünnet yoktur. Ayrıca Şâfiîler’e göre akşam namazından önce iki rek’at kılmak müstehaptır.
İşte, ikindi namazının kılınışı… Dört rekatlık sünnet ile dört rekatlık farz namazından meydana gelen ikindi namazı toplam 8 rekattan oluşmaktadır.22 Eki 2018
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
bilginler ve fakihler arasında diriltsin”9 mealindeki hadisi,10 her ne kadar âlimler tarafından zayıf hadis olarak gösterilse de, kırk hadis kitaplarının ortaya çıkmasında başlıca etken olmuştur.27 Ara 2018
Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır. Arap edebiyatında ise mensur olarak işlenmiştir.
Kırk sayısı esas alınarak İslâmî konularda yazılan eserlerin ortak adı. Olgunluk, tamlık ve sonsuzluk ifadesi olarak kullanılan bir rakam. Çeşitli konulara dair kırk hadisi ihtiva eden eserlerin ortak adı.
Çeşitli konulara dair kırk hadisi ihtiva eden eserlerin ortak adı.
İslam edebiyatı sahasında yazılan bu kabil eserlerin iki büyük temsilcisinden biri Arap edebiyatı sahasında eserler veren ve mensur kırk hadis yazımının öncüsü kabul edilen İmam Nevevî (öl.1277) diğeri ise İran edebiyatı sahasında eserler veren ve manzum kırk hadis yazımının öncüsü olarak kabul edilen Câmî (öl.1492)’ …11 Ara 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…