Hayvanlarda akıl var mı yok mu sorusu, insanların bilincini anlamlandırma ve hayvanların zihinsel yeteneklerini anlama çabasıyla ortaya çıkmıştır. Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları, hayvanlarda akıl olduğunu göstermektedir.
Birçok evrimsel biyolog, hayvanların zihinsel yeteneklerini ve akıl kullanma kapasitelerini açıklamaya çalışmıştır. Birçok farklı hayvan türü, problem çözme, öğrenme, hafıza ve iletişim gibi kognitif yeteneklere sahiptir. Örneğin, primatlar arasında araştırmalarda zekânın birçok göstergesine rastlanmıştır. Şempanzeler, araç kullanma becerilerine sahip olabilirken, goriller araçları kullanarak yiyecek arayışında bulunabilirler. Ayrıca, hayvanların aralarındaki sosyal ilişkileri anlama kabiliyetleri ve grup içinde iletişim kurma yetenekleri de mevcuttur.
Bununla birlikte, akıl konusunda daha zorlu olan sorular da ortaya çıkmıştır. Örneğin, hayvanların bilişsel yeteneklerle birlikte duygusal deneyimlere sahip olup olmadığı sorusu tartışmalıdır. Duygusal deneyimler insanların bilincinde önemli bir yere sahiptir ve sadece insana özgü olduğu düşünülür. Ancak, hayvanlar arasında yapılan duygusal deneyimlere dair araştırmalar, hayvanların memnuniyet, korku, acı gibi duygusal tepkiler gösterebildiğini göstermiştir.
Sonuç olarak, hayvanlarda akıl olduğu konusunda giderek daha fazla araştırma ve kanıt bulunmaktadır. Hayvanların kognitif yetenekleri, problem çözme becerileri ve sosyal iletişimleri, akıl konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Bununla birlikte, akıl ve duygusal deneyimler konusundaki tartışmalar devam etmektedir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Hayvanların zihinsel yeteneklerini tam olarak anlamak, hem hayvan refahını iyileştirmek hem de insanların doğaya daha duyarlı bir şekilde yaklaşmasını sağlamak için önemlidir.
Görülecektir ki hayvanların da bir aklı vardır. Bazı hadis rivayetleri içerdikleri ayrıntılarla hayvanların aklı olduğunu teyit etmektedir. Sahâbe’den Ebû’d-Derdâ da hayvanların kısmi bir akla sahip olduklarını kabul etmektedir. Hayvanlar müktesep değil, matbu (doğuştan/kodlanmış) bir akla sahiptirler.26 Eki 2017
İneklerin inanılmaz hafızaları vardır. İneklerin sadece yüzleri tanımakla kalmadığı, uzun bir süre sonra bile yüzleri hatırlayabildikleri tespit edildi.15 Nis 2018
olmaksızın yaşarlar.29 Ağu 2020
Bazılarına göre, insan veya hayvan olsun bütün ruhları Hz. Azrail kabzeder. Diğer bazılarına göre ise, hayvanların ruhlarını doğrudan Allah kabzeder. el-Ukayli, bu hadisi hem “Duafa=zayıfler” kitabına almakla, hem de sözlü olarak da bunun zayıf olduğuna işaret etmiştir(a.g.y).8 Ara 2021
Mekke fethinde Mescid-i Harâm’da devesinin üzerinde iken kendisine getirilen zemzemi içen Resûlullah, Vedâ haccında ve umreleri sırasında Kâbe’yi tavaf ettikten sonra Makām-ı İbrâhim’in arkasında iki rek’at tavaf namazı kılar ve Zemzem Kuyusu’na giderek zemzem içerdi.
Şöyle de denebilir: Halkın izdihamı dolayısıyla Resulullah (asm) oturmaya müsait bir yer bulamadığı veya Zemzemin çevresi ıslak olduğu için ayakta içmiştir.” Hanefî âlimleri, İbni Abbas’ın rivayet ettiği hadise dayanarak Zemzemi ayakta içmenin müstehaplığına hükmetmişlerdir.5 Şub 2007
Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
Şifa niyetine Müslümanlar tarafından içilen zemzem suyu için Peygamberimiz (SAV), hadiste “Zemzem ne niyetle içilirse o yararı sağlar” (İbn Mâce, Menasik, 78) buyrulmaktadır. Kıbleye dönük bir şekilde, sağ elde ve üç yudumda içilmesi önerilen zemzemi bitirdikten sonra elhamdülillah denmelidir.
Zemzem, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah’a hamdedilmelidir. Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır.15 Haz 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…