Mustafa Kamil Paşa, ateşli bir Mısır milliyetçisi ve Mısır bağımsızlığının savunucusu olarak hatırlanır. Mevcut Mısır ulusal marşı, Mustafa Kamil’in konuşmalarından esinlendiği düşünülüyor. Fazlur Rahman Malik, Mustafa Kamil Paşa’nın seküler olduğu halde, milliyetçiliğini İslami bir geçmişten esin aldığını savunuyor.
Sultan Abdülaziz devrinde 5 Ocak 1863 – 1 Haziran 1863 tarihleri arasında dört ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmıştır. Türk edebiyatının ilk tercüme romanı olarak bilinen François Fenelon’un Telemaque başlıklı eserini çevirmesi nedeniyle Türk edebiyat tarihinde kendisinden söz edilenler arasında yer alır.
TERCÜME-İ TELEMAK (YUSUF KÂMİL PAŞA) Yusuf Kâmil Paşa’nın Fenelon’un Telemak adlı eserine yaptığı çeviri. Fenelon’un Fransa’da 1699’da yayınlanan kitabı Telemakhos’un Serüvenleri, sadece bizde değil, Rusya’da, Mısır ve İran’da, Japonya’da da Batı edebiyatından çevrilen ilk eserlerdendir.30 Kas 2022
Osmanlıca harflerle Türkçeye yapılan ilk çeviri yapıt Tercüme-i Telemak’tır. Edebiyatımızda ilk çeviri roman özelliği taşıdığı için önemli olan bu yapıt, Yusuf Kâmil Paşa tarafından Fenelon’un yazdığı Les Aventures de Telemaque (Telemak’ın Maceraları) adlı kitaptan çevrilmiştir.11 Kas 2020
Ahmed Mustafa Kamil. Meşhur Mısırlı Kari. Muazzam güzel bir kıraatı var ve ne de güzel ustalık yapıyor. Geçen sene 82 yaşında vefat etti.16 Ağu 2022
Tora ve Kur’an’a göre, babası İbrahim, annesi ise Hacer’dir. İslam inancında Zebihatullah, yani “Allah’ın kurbanı” denir ve yine İslam inancına göre Muhammed’in atasıdır. İbrahim 86 yaşında iken, cariyesi Hacer’den oğlu İsmail doğdu. Daha sonra İbrahim 100, Sare 90 yaşında iken, Yahveh’in mucizesi ile İshak doğdu.
İbrahim’in Mekke’ye gelen çocuğu İsmail’dir, İshak değildir. Ayrıca Resulüllah için ‘ibnü’z-zebîhayn’ yani iki kurbanlığın oğlu dendiği meşhurdur.10 Eyl 2020
İbrahim ve Sare’nin oğlu, Yakup ve Esav’ın babası olan İshak, Yusuf ve Yehuda’da dahil İsrailoğullarının dedesidir.
İbrâhim 175 yaşında vefat eder, oğulları İsmâil ve İshak tarafından defnedilir. Allah, İbrâhim’in ölümünden sonra oğlu İshak’ı mübarek kılar (Tekvîn, 25/7-11).
İbrâhim, İshak’ı evlendirmek ister, bu işle görevlendirdiği kölesi Eliezer’i asıl memleketine (Tevrat’a göre Harran) gönderir. Eliezer, İbrâhim’in kardeşi Nahor’un oğlu Betuel’in kızı Rebeka’yı getirir ve İshak Rebeka ile evlenir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…