Hassa ordusu bu durumda özel olarak eğitim görmüş askerlerden oluşan ve daimî görevde olan muhafaza ordusu olarak tanımlanır. Doğrudan hükümdara bağlı olan bu ordu, Osmanlı Devleti’nde kapıkulu askerleri olarak da yer almıştır. Genel olarak bu orduların görevi padişah ve otağını korumakla görevlidir.4 באוק׳ 2022
1. Ordu
———-
Karargâh
Takma Adı
Savaşları
Komutanlar
Büyük Selçuklularda ordu üç ana kısımdan müteşekkil idi. Bunlar, Hassa kuvvetleri olarak da adlandırılan Gulaman-ı Saray, ikta bölgelerinde her an savaşa hazır bir vaziyette tutulan tımarlı sipahiler ile yardımcı kuvvetler idi.
Eyyûbîler’de dâimî orduyu teşkil eden hassa askerleri, Türkler’den satın alınarak veya toplanarak belli bir eğitimden geçirildikten sonra âzat edilen kölelerden meydana gelirdi. Bunlar Eyyûbî ordusunun en cengâver muharip sınıfıydı ve Abbâsîler’deki memlük teşkilâtına benzerdi.
Bunlar, Hassa kuvvetleri olarak da adlandırılan Gulaman-ı Saray, ikta bölgelerinde her an savaşa hazır bir vaziyette tutulan tımarlı sipahiler ile yardımcı kuvvetler idi. Gulaman-ı Saray küçük yaşta saraya alman özel bir eğitimden sonra, hassa ordusuna katılan kuvvetlerdi.
Güneş tutulduğu zaman ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekat olmak üzere toplu olarak namaz kılınır. İmam her rekatta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıratta bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder.29 באוג׳ 2023
Nâfile namazlardan küsûf (güneş tutulması) namazı ve İmameyn’e göre istiskâ namazı da cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/70-72). Bunların dışındaki tüm sünnet ve nâfile namazları herkesin tek başına kılması uygun, cemaatle kılması ise mekruh görülmüştür (Serahsî, el-Mebsût, 2/144).
Namazı ikinci rekatında da besmele çekilir Fatiha ve ardından Kur’an’da geçen bir dua okunur. Sonra secdeye gidilir. Oturulur ve Ettahiyyatu ile Allahumme Salli ile Allahumme Barik dualarını okunur. Ardından da Rabbena duası okumak gerekmektedir.7 ביוני 2021
Güneş tutulduğu zaman ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekat olmak üzere toplu olarak namaz kılınır. İmam her rekatta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıratta bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder.29 באוג׳ 2023
Husuf namazından önce ezan ya da kamet okumasına gerek yoktur. Husuf namazına başlamadan önce niyet etmek gerekmektedir. Sonrasında Sübhaneke duası okunmalıdır. Ardından Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur.7 ביוני 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…