Hasbilik, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından dilimize kazandırılmış bir kelime olup, “çok bilenlik”, “çok şeytanlık” gibi anlamlara gelir. Bir kişinin kendini bilgili, becerikli veya uzman olarak gösterme ve diğer insanları küçümseme durumlarını ifade eden bir terimdir.
Hasbilik, genellikle kişilerin kendi ego tatminlerini sağlamak veya kendini ön plana çıkarmak amacıyla başvurdukları bir davranıştır. Hasbiler, kendilerini diğer insanlardan daha akıllı, daha bilgili, daha yetenekli göstermekte ve kendilerini överken, diğer insanları küçümsemekten kaçınmamaktadır.
Hasbilik, toplum içinde başkalarına karşı üstünlük taslama, ego tatmini gibi olumsuz durumlarda ortaya çıkar. Başkalarının düşüncelerini küçümseyerek veya değersizleştirerek kendi fikirlerini ön plana çıkarmaya çalışan kişiler, hasbilik yapmaktadır.
Hasbilik, genellikle bilgi sahibi olmayan kişilerin, bilgi sahibiymiş gibi davranarak toplumda bir yer yapmaya çalışması olarak da görülebilir. Ancak gerçek bir uzmanlık ve bilgiye dayanmayan bu durum, zamanla kişinin itibarını ve güvenilirliğini kaybetmesine neden olabilir.
Hasbilik, insan ilişkilerinde olumsuz etkiler yaratır ve toplumda iletişim kopukluğuna yol açar. Bu nedenle, insanlar arasında saygı, hoşgörü ve empati gibi değerlere önem verilmesi, hasbilik gibi olumsuz davranışların önüne geçebilir.
Sonuç olarak, hasbilik terimi, kendini bilgili, becerikli veya uzman olarak gösterme amacıyla başvurulan olumsuz bir davranışı ifade etmektedir. Bu davranış, toplum içinde negatif etkiler yaratırken, insan ilişkilerinde kopukluğa neden olabilir.
El-Hasîb zikir saati Zühre günü, Cuma gündür. El-Hasîb Faziletleri Nedir? – El-Hasîb ismi düşmanlarından korunmak ve geçim sıkıntısından kurtulmak için ”Ya Hasib Celle Celalühü” diyerek 80 kere okunmalıdır.17 Nis 2020
Sözlükte “saymak, hesap etmek” anlamına gelen husbân (hisâb) masdarından sıfat olup “her şeyi saymışçasına bilen, hesaba çeken” demektir.
Hasîb ismiyle, “kâfi gelen” anlamında ganî, kādir, muğnî; “hesaba çeken” anlamında câmi’, muhsî; “sayıp bilen” anlamında alîm, habîr, şehîd; “yüce ve şerefli olan” anlamındaki alî, celîl, kerîm, mâcid ve mecîd isimleri arasında anlam yakınlığı bulunmaktadır (bu isimlerin anlamları ve içinde yer aldıkları gruplar için …
Ayrıca El-Hasîb Ebced değeri Esması’nın zikri 80 adettir. El-Hasîb zikir saati Zühre günü, Cuma gündür. El-Hasîb Faziletleri Nedir? – El-Hasîb ismi düşmanlarından korunmak ve geçim sıkıntısından kurtulmak için ”Ya Hasib Celle Celalühü” diyerek 80 kere okunmalıdır.17 Nis 2020
Mübarek Kurban Bayramı’nın idrak edileceği 28 Haziran sabahı Konya’da bayram namazı saat 06.04’te kılınacak.27 Haz 2023
Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Bursa, Mardin, Çanakkale, Antalya, Samsun kurban bayramı namazı saatleri. Kurban Bayramı namazı Ankara’da 05.57 İstanbul’da 06.10, İzmir’de 06.24, Çanakkale’de 06.22, Iğdır’da 05.12’de kılınacak.28 Haz 2023
İşte, 28 Haziran Şanlıurfa Kurban Bayramı namaz saati… Şurada Paylaş! ŞANLIURFA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK? Diyanet İşleri Başkanlığı, Şanlıurfa’da Kurban Bayramı namazının saat 05.40’ta kılınacağını duyurdu.28 Haz 2023
Adana 05.54
———- —–
Kırklareli 06.15
Kırşehir 05.54
Kocaeli 06.07
Konya 06.04
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…