bu kavramlar; bir kimsenin hayatını ve eserlerini anlatan yazı veya eser, öz geçmiş, yaşam öyküsü, hal tercümesi, Frenklerin biyografi dedikleri şahsî tarih gibi anlamlara gelmektedir.
Tercüman-ı Ahvâl (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul’da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir. 22 Ekim 1860’ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı.
[l ince] ( ﺣﺎﻝ♦ﺗﺮﺟﻤﻪ) i. (Ar. terceme > tercüme ve ḥāl ile tercüme-i hāl) Bir kimsenin hayâtını ve eserlerini anlatan yazı veya eser, öz geçmiş, yaşam öyküsü, hal tercümesi, biyografi: Sâlih’in teyzesi, Sicill-i Osmânî’de dedesinin adını ve tercüme-i hâlini bulduğu için Mümtaz’ı çok severdi (Ahmet H.
İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü.
Özet. Tercüme-i Hal-i ‘Âkif Paşa (Eser-i ‘Âkif Paşa) olarak bilinen kitabın konusu olan ‘Âkif Paşa’nın sürgün yıllarında arkadaşlarına, ailesine ve padişaha yazdığı mektup ve tezkirelerdir.
Melsum isminin anlamı merhametlidir.25 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…