Bu mertebeye ulaşmak tasavvufta en zor durumlardan biridir. Kişilerin ölmeden ölmüş gibi olması şeklinde tanımlanan fenafillah mertebesine de ulaşabilen kişiler bulunmaktadır. Bu kişilere veli adı verilir.19 Haz 2023
Fena makamları Kişinin kendinden geçtiği bir aşamadır. Fena-i mutlak: Bütün varlığından sıyrılarak yok olması. Fena-il fena: Olgunluğun en yüksek aşaması olarak kabul edilir. Derin bir içe kapanış ve sınırsız bir coşkuyla tanrısal öze ulaşılır.
Ebu Saîd Harrâz’a göre “Fenâ fillah; kulun kulluğunu görmekten fânı olması, bekâ billah ise; kulun Allah’ın huzurunda bâki ve var olmasıdır.”
Fenâfillah, tefâni sırrı da denilen, “ölmeden önce ölmüş gibi olup” yokluk sırrına ermek, Allah’ın varlığında yok olmak, erimek anlamına gelir. Tasavvuf inancına göre, evrende Allah’ın varlığından başka gerçek varlık yoktur.
– Bir yemek ortamında bulunanlara veya yemek yemeye davet eden kişilere; “artsın, bereketlensin ve çoğalsın” anlamında söylendiği bilinen bir nezaket sözü. – Yeme ve içme yapıldıktan sonra afiyet olsun denildiği zaman daha çok artsın ve çoğalsın” anlamına gelen nezaket sözü.29 Ağu 2022
Sözlükte, “sıhhat ve selâmette olma, musibet, belâ ve felâketten uzak kalma” ve özellikle “vücut sağlığı” mânalarına gelmektedir. Hadislere göre Allah’ın insana verdiği nimetlerin en hayırlısı âfiyettir (bk. Tirmizî, “Daʿavât”, 106).
Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim.
Afiyette olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Sağlığı, sıhhati yerinde olmak, rahat yaşıyor olmak.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…