Fatiha Suresi, Kur’an’ın ilk başında yer alan ve Müslümanlar tarafından namazda okunan bir suredir. Bu sure, Müslümanların en temel ibadetlerinden biri olan namazın başlangıcını oluşturur. Fatiha Suresi, Müslümanlar için oldukça önemli bir sure olduğu için, inmesiyle ilgili çeşitli rivayetler ve yorumlar bulunmaktadır.
Fatiha Suresi’nin inmesiyle ilgili rivayetler arasında en yaygın olanı, Mekke döneminde yaşanan bir olay üzerine indiği yönündedir. Buna göre, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) amcası Ebu Talib, Mekke’de Müslümanlara yönelik zulümlerin arttığı bir dönemde vefat etmiştir. Ebu Talib, Peygamber’in Müslüman olmasını istemese de ona her zaman destek olmuş ve korumuştur. Ebu Talib’in vefatı, Peygamber’e büyük bir üzüntü yaşatmış ve müşriklerin baskıları artmıştır.
Bu dönemde Müslümanlar, Mekke’de giderek artan zulümler ve baskılar altında Müslüman olmanın zorluklarını yaşamaktaydı. Bu çaresizlik ve zorluklar karşısında Müslümanlar, Allah’a sığınmak ve yardım dilemek için dualar etmeye başlamışlardır. İşte Fatiha Suresi de bu dönemde inmiştir. Bu sure, Müslümanlara güç ve sabır vererek, onları zorluklarla baş etmeye teşvik etmiştir.
Fatiha Suresi’nin inmesiyle ilgili bir diğer rivayet ise, Miraç olayıdır. Hz. Muhammed’in (s.a.v.), Mekke’den Kudüs’e ve oradan da göğe yükselerek Allah’la görüştüğü bu olayda, Fatiha Suresi’nin kendisine verildiği söylenir.
Fatiha Suresi, Müslümanlar için hem içeriği hem de inmesiyle ilgili anlamlarıyla büyük bir öneme sahiptir. Bu sure, Müslümanlara güç, sabır ve Allah’a sığınmak için dua etme gücü vererek, zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme konusunda rehberlik etmektedir. Bu nedenle, Müslümanlar için Fatiha Suresi’nin inmesi büyük bir anlam taşımaktadır.
Bu ayetin hicr suresinden olup Mekke’de indiğine dair icma (görüş birliği) vardır. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem “el seb’ el mesani” ifadesini Fatiha suresi olarak açıklamıştır. Bunun üzerine Fatiha suresi Mekke’de indiği kesinleşmiş olur. 2-Namaz, Mekke’de farz kılınmıştır.
Fâtiha Sûresi Nuzül Sebebi Muhammed’in peygamberliğinin ilk yıllarında Mekke’de nâzil olduğu hususunda ittifak vardır. Kaynaklarda nüzûl sebebiyle ilgili özel bir olay yoktur. Kur’an’ın hem bir mukaddimesi hem de özeti gibidir.
Fâtiha sûresi inanan insana kesin bir düstur ve şaşmaz bir formül halinde hidayetle ibadetin önemini ve ebedî nimetin elde ediliş yöntemini bildirmektedir. Böylece sûreyi okuyan mümin Allah’a kul olduğunu ifade ve ikrar ettikten sonra kendisiyle yaratıcısı arasında hiçbir aracı bulunmadan doğrudan doğruya ona seslenir.
Fatiha Suresinin sırrının çok büyük olduğu alimler tarafından belirtilir. Alimler 7 gün üst üste okunması durumunda, kişinin dileklerini gerçekleştirebileceğini belirtirler. Hikmetleri arasında murada erme, doğruyu bulma, Allah’a yakın olma gibi durumlar bulunur.11 Tem 2023
İHRAM. Hac ve Umre niyetiyle, diğer zamanlarda helâl olan bir kısım fiil ve davranışları, kişinin kendisine belirli bir süre için harâm kılması demektir. Bu esnada erkeklerin büründükleri “ridâ ve izâr” denilen iki parça örtüye de halk arasında “ihram” denilmektedir.
Erkeklerin izâr ve ridâ denilen iki parçadan ibaret örtüye bürünmesi. İzâr belden aşağıya sarılan, ridâ ise vücudun üst kısmını örten dikişsiz kumaş veya havludur.
Belden aşağı bağlanana izar; ihram gibi omuza atılana da rida denirdi. Rida yeteri büyüklükte olunca, sağ ucunu sol omzundan geçirip ve sol ucunu sağ kolunun altından çıkarıp iki ucunu ya göğüs tarafından, ya da arkadan bağlayarak örtü yapmak suretiyle namaz kılmak mümkün ve caizdir.
Kefen ya da yakasız gömlek, ölen kişinin, kabre konulmadan önce sarıldığı bez. Erkekler için, kamis, izar, lifafe; kadınlar için ise, kamis, izar, lifafe, baş örtüsü ve göğüslerin üzerine bağlanan bezden ibarettir.
Erkeklerin izâr ve ridâ denilen iki parçadan ibaret örtüye bürünmesi. İzâr belden aşağıya sarılan, ridâ ise vücudun üst kısmını örten dikişsiz kumaş veya havludur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…