Dövme, birçok toplumda binlerce yıldır süregelen bir gelenek olmuştur. Ancak, İslam dininde bu konu hakkında net bir görüş bulunmaktadır. İslam inancına göre, vücuda dövme yapmanın caiz olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır ve bu konuda birçok tartışma da mevcuttur.
Konuyla ilgili bulunan birçok hadis ve ayet, dövme konusunda bir sınırlama getirmemektedir. Bazı alimler, dövmenin çeşidine, boyutuna ve işlendiği yerlere bağlı olarak caiz olabileceğini savunurken, bazıları ise vücuda dövme yapmanın haram olduğunu düşünmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de dövme ile ilgili doğrudan bir ayet bulunmamaktadır. Ancak, bazı Müslümanlar dövme yapmanın yasak olduğunu savunurken, bazıları ise dövmenin caiz olduğunu düşünmektedir.
İslam’da, vücutta herhangi bir değişiklik yapmanın yasak olduğuna dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bununla birlikte, vücuda yapılan dövme, bazı hadislerde, ciltte kalıcı değişiklik yaptığı için hoş karşılanmayan bir davranış olarak nitelendirilmektedir.
Dövme, vücutta dövme yapmanın haram olduğunu düşünenler için yasak bir eylem olarak kabul edilir. İslam hukukunda, bedenin Allah’ın bir emaneti olduğu ve bunun ihlal edilmemesi gerektiği düşünülerek, dövme yaptıran kişilerin günaha girdiği ve vücutlarındaki bu değişiklik nedeniyle affa muhtaç oldukları düşünülür.
Sonuç olarak, İslam dininde dövme konusu hala tartışmalı bir konudur. Eğer bir Müslüman, bu konuda karar vermek istiyorsa, dinî liderlerle görüşüp onların hükümlerine ve tavsiyelerine başvurması en uygun olanıdır. Ayrıca, kişinin kendi vicdanına ve inancına uygun bir karar alması da önemlidir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yaptırmak, dişleri inceltmek ve seyrekleştirmek gibi müdahaleleri, yaratılışın yapısını değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmeye almış ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak bırakılacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).21 בנוב׳ 2022
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]).
En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan Hz. Peygamber, bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah’ın lânet ettiğini bildirdi (bk. Buhârî, “Libâs”, 87; Müslim, “Libâs”, 119-120).
Dövme yaptırmak caiz midir? Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir câhiliye âdeti olup sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…