Dinde İsmet, İslam dininde önemli bir kavramdır ve temizlik, dürüstlük ve ahlak değerlerini içeren bir anlam taşır. İsmet kelimesi Arapça kökenli olup, “temizlenmek, korunmak” gibi anlamlara gelir. Dinde İsmet ise kişinin temiz kalabilme, günahlardan uzak durabilme ve Allah’ın emirlerine uygun yaşayabilme yeteneğini ifade eder.
Dinde İsmet kavramı, müminlerin inançlarını ve ibadetlerini en saf ve doğru şekilde yerine getirebilmeleri için önemlidir. İnanan bir insan, İsmet vasıtasıyla kendini şeytani vesveselere, kötü düşüncelere ve günahlara karşı korur. İsmet, kişiyi günahlardan ve kötülüklerden uzak tutarak, Allah’a yaklaşmayı ve onun rızasını kazanmayı sağlar.
Dinde İsmet, Allah’ın emirlerine uygun bir şekilde yaşama disiplinini gerektirir. İman sahibi bir mümin, cinsel hayatından, ahlakına, söz ve davranışlarına kadar her yönüyle İsmet’e önem vermelidir. İsmet, kişinin iç dünyasında başlar ve dışa doğru yayılır. İç dünyadaki temizlik, dışa yansıyan ahlaki davranışlarla tamamlanmalıdır.
Dinde İsmet, ahlak anlayışının merkezinde yer alır. Temizlik, doğruluk, dürüstlük, adalet, sabır ve sevgi gibi ahlaki değerleri hayata geçirmek İsmet’in bir göstergesidir. İsmet sahibi bir mümin, etik olmayan davranışlardan kaçınmalı ve toplumda örnek bir insan olmalıdır.
Dinde İsmet, her Müslümanın sahip olması gereken bir özelliktir. İsmet, imanın vazgeçilmez bir parçasıdır ve müminlerin Allah’a olan sadakat ve bağlılığını gösterir. Dinde İsmet, kişinin manevi yolculuğunda ilerlemesini sağlayan bir kalkandır ve kişiyi İslam’ın öğretilerine uygun bir şekilde hayatını sürdürmeye teşvik eder.
Sözlük ve terim anlamlarından da anlaşıldığına göre ismet peygamberlere özel bir sıfattır. Dolayısıyla ismet sıfatını, Allah’ın günah işleyip de insanlar nezdinde kıymetlerinin ortadan kalkmaması için peygamberlerini olumsuz durum ve olaylardan koruması şeklinde anlayabiliriz (Şahin, 2006: 46-47).
Peygamberin hadislerinde bu konunun önemine özellikle vurgu yapıldığını görmekteyiz. “Tebliğ sıfatı”, bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Dinî ve hukukî koruma, dokunulmazlık anlamında fıkıh terimi. İslâm âlimlerinin dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmelerini ve bütün Müslümanların ortaklaşa benimsedikleri dinî hükümleri ifade eden şer’î delil, İslâm fıkhının Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynağı.
İsmet sıfatı İslam’da, Peygamber Muhammed’in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
Muhyiddin İbn Arabi’nin herhangi bir tarikat kurucusu olmadığı bilinmektedir. Ancak bir makam veya meşrep anlamında onun görüşlerini benimseyen tarikat önderleri olmuştur. Bunun yanı sıra Vahdet-i Vücud öğretisi Muhyiddin Arabi’den önce Nifferi, Cüneyd Bağdadi gibi sufilerin metinlerinde de bulunmaktadır.
Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi’nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.
Endülüslü Mâlikî fakihlerinin önde gelenlerinden, muhaddis.
Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi’nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.
İbn Rüşd, gerçek bilginin akıl yoluyla elde edildiğini savunurken İbnü’l-Arabî; gerçek bilginin sadece aklımızdan vücuda gelmediğine, böyle bir bilginin daha çok tasavvuf yoluyla elde edilebileceğine inanıyordu. Daha sonra Sufizmi benimsedi ve hayatını manevî yola adadı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…