Cünüp iken tesbih çekimi, dini bir konu olup İslam’ı doğru anlamak ve uygulamak isteyen müminler için önemlidir. Bu süre zarfında bireyler, ibadetlerini yerine getirirken belirli kurallara uymalıdır. İslam dinine göre cünüp olan bir kişi, temizlenene kadar namaz kılamaz, Kur’an okuyamaz ve mescide giremez. Bununla birlikte, tesbih çekimi de hanefi mezhebine göre cünüpken yapılabilir.
Hanefi mezhebine göre cünüp olan bir kişi, temizlenene kadar namaz, oruç ve Kur’an okumak gibi ibadetlerini yerine getiremez. Ancak tesbih çekimi bu kuralın dışında tutulur ve cünüp olan kişiler tarafından yapılabilir. Bu, diğer mezheplere göre farklılık gösteren bir görüştür.
Tesbih çekimi, bir ibadet şekli olup Allah’ı anma ve zikretme amacı taşır. Bu nedenle, tesbih çekiminin cünüp halde yapılması sakıncalı değildir. Hanefi mezhebinde dua ve zikirlerin cünüpken de gerçekleştirilebileceği düşünülür. Ancak yine de cünüp halde olan bir kişinin, ibadetlerini yerine getirmeye çalışmadan önce gusül abdesti alması en uygun olanıdır.
Tesbih çekimi, müminlerin Allah’ı anma, zikretme ve manevi huzur bulma amacı taşıdığından cünüp halde bile yapılmasında bir sakınca görülmez. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, ibadetlerin cünüp halde yapılmaması gerektiği genel prensibini unutmamaktır. Tesbih çekimi, cünüp olmanın bir istisnasını oluşturur ve bu sebeple müminlerin Allah’ı anma yolunda yapabilecekleri bir işlemdir.
Sonuç olarak, bireylerin cünüp iken de Allah’ı anma ve zikretme amacıyla tesbih çekmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bu durum, diğer ibadetlerin cünüp halde yapılamayacağı gerçeğini de değiştirmez. İslam dininde her ne kadar tesbih çekimi cünüp halde yapılabilse de, gusül abdestinin alınması ve cünüplükten temizlenilmesi, ibadetlerin uygun bir şekilde yerine getirilmesi için en önemli adımdır.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur’an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur’an-ı kerim okuyamaz.
Kâsânî, Bedâî’, 1/13-14; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/278). Bu itibarla, abdest alırken varis çoraplarının üzerine mesh edilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat ayağın yıkanması gereken yerlerinin bir kısmını örtmeyen bir varis çorabı giyilmişse açık kalan kısımların yıkanması gerekir.
Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunduğunda, abdest alırken veya guslederken yaraya zarar vermiyorsa bu sargı çözülerek altı yıkanır ve yaranın üstü mesh edilir. Ancak sargının çözülmesinin zararlı olması hâlinde sargı çözülmeden üzerine mesh edilebilir.
Mestin abdestli iken giyilmesi gerekir. Mest üzerine mesh yapabilme süresi yolcu olmayanlar için bir gün bir gece (yirmi dört saat), yolcular için üç gün üç gecedir (yetmiş iki saat).
“Mestlerin üzerini mesh edebilmek ve mesh süresine niyet için önceden niyet etmek şart mıdır?” Diye sorulmuş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir: “Burada niyet, gerekli değildir. Çünkü bu,sadece bulunması halinde hükme bağlı olan bir ameldir.Dolayısıyla niyete gerek yoktur.
* Üzerine mesih yapılan sargı için, belli bir müddet yoktur. Özür hâli devam ettiği müddetçe meshe devam edilir. Sargı çevresinde kalan sağlam yerler ise yıkanır. * Sargıların abdestli iken sarılmış olması da gerekmez.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…