Türkçede civar kelimesi ‘buralara yakın’ anlamında kullanılmaktadır. Bu bölgeye yakın anlamında kullanılan civar kelimesi günümüz Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğünde yöre, dolay ve yakında olan anlamındadır. Yöre ve dolay isimdir.22 Tem 2022
Civarda başka vinç bulamamışlardı. O kadar kararlı, o kadar gözü pekti ki civar mahalleden gelen çocuklar bile onun ordusuna yazılmaya başladılar.
Bu yapı, Osmanlı Türkçesi sözlüklerinden başlayarak günümüze kadar Türkçe açıklamalı ve yabancı iki dilli sözlüklerin kimilerinde, Farsça sū ‘civar, taraf’ kelimesine bağlan- mıştır. Kimi tarihî sözlüklerde ise, kelime Türkçe su madde başının altında iç madde olarak verilmiştir.
Araplar’ın Roma ve Bizans imparatorları için kullandıkları unvan. Aslı Grekçe kaisar olan kelimenin Arapça’ya oldukça erken bir dönemde Ârâmîce yoluyla girdiği ileri sürülmektedir (Fraenkel, s. 278 vd.).
İngilizcede “kaiser” terimi genellikle Alman imparatorları ve Avusturya imparatorları için kullanılmıştır. Bu ifade I. Dünya Savaşı sırasında Alman karşıtı düşünce zirvede iken İngilizce konuşulan ülkelerde hatırı sayılır derecede olumsuz çağrışım kazandı.
Mehmed, şehrin en büyük mabedi Ayasofya’ya giderek burada toplanmış olan halka ve din adamlarına güvenliklerinin sağlanacağı teminatını verdi ve burayı camiye dönüştürdü. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra “Kayser-i Rûm” unvanını, başka bir deyişle “Roma İmparatoru” unvanını aldı.
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra “Kayser-i Rûm” unvanını, başka bir deyişle “Roma İmparatoru” unvanını aldı.
Kayzer Almanca kökenli olan bir kelimedir. Kelimenin Türkçe karşılığı “imparator” demektir. Tarihte Roma ve Germen imparatorları “kayzer” unvanı ile anılmıştır. Söz konusu kelimenin Türk tarihinde kullanıldığına şahit olunmaz.10 Mar 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…