Cim harfi, Türk alfabesinde yer almayan ve bazı Arapça kökenli kelimelerde kullanılan bir harftir. Türkçe’deki bazı kelimelerde yer aldığı gibi, yöresel ağızlarda da kullanılmaktadır. Ancak dilbilgisi kuralları gereği kullanılması gerekmeyen bir harf olduğu için, resmi yazışmalarda ve standart Türkçe metinlerde genellikle kullanılmamaktadır.
Cim harfinin çıkarılmasıyla ilgili olarak, Türk Dil Kurumu ve diğer dilbilimciler tarafından farklı görüşler bulunmaktadır. Kimileri, Türk alfabesine cim harfini eklemenin Türkçe dilbilgisini bozabileceğini savunurken, kimileri de yerli ve yabancı kelimelerin daha doğru bir şekilde yazılması için cim harfinin eklenmesi gerektiğini savunmaktadır.
Cim harfi, Arapça kökenli kelimelerde sıklıkla kullanılan bir harf olduğu için, Arap alfabesinde de bulunmaktadır. Bu harf, sert bir “c” sesini ifade etmek için kullanılmaktadır. Arapça’da, cim harfi diğer harflerle birleştirilerek farklı sesler elde edilebilmektedir.
Ancak Türkçe’de cim harfi yerine genellikle “c” harfi kullanılmaktadır. Çünkü Türk alfabesindeki “c” harfi, Arap alfabesindeki cim harfine en yakın sesi ifade etmektedir. Bu nedenle Türkçe kelimelerde genellikle cim harfinin yerine “c” harfi kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, cim harfi Türk alfabesinde yer almayan ve kimi zaman yöresel ağızlarda kullanılan bir harftir. Dilbilimcilerin görüşleri ayrılsa da, genel olarak Türkçe metinlerde cim harfinin kullanılması gerekmeyen bir harf olarak kabul edilmektedir. Ancak yerli ve yabancı kelimelerin daha doğru bir şekilde yazılması için cim harfinin kullanılması da tartışılmaktadır.
Cim (ج), Arap alfabesinin beşinci harfi. İbranice muadili gimel harfidir.
Sâmî dillerden olan İbrânîce’de cîmel, Süryânîce’de cûmel şeklinde okunan cîm harfi her iki dilde de “deve” anlamına gelir. Arapça’da ise cîm “argın deve; ipek kumaş”; mecazen de “beden, ruh” ve “zülüf teli” demektir; çoğulu cîmât ve ecyâmdır.
Çim ya da Çe (چ) Pers alfabesi’nin 7. harfidir.Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir.
Arapçada caiz değil anlamına gelen bu kısaltma Lam ve Cim kelimelerinden oluşmaktadır. Doğu edebiyatında da sıkça kullanıldığı görülmektedir.18 Tem 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…