İslam dinine göre, Cennet’te erkeklere verilen kadınlara “hoori” denir. Hooriler, Cennet’in nimetlerinden biri olarak erkeklere bahşedilen güzel, saf ve perestiş edilen yaratıklardır. İnanışa göre, hoorilerin güzellikleri dünya güzelliklerinin ötesine geçer ve insan aklının hayal bile edemeyeceği bir niteliktedir.
Hooriler, Cennet’in sınırsız nimetlerinden sadece biridir ve İslam dinindeki Cennet’in tasvirlerinden yalnızca bir parçasıdır. Cennet, müminlere sonsuz mutluluk ve huzur sunan bir ortamdır ve hooriler de bu mutluluğun bir parçasıdır.
Kadınlara verilen erkeklere ise İslam geleneğinde resmi bir isim verilmemiştir. Ancak, Cennet’in tüm nimetlerinin insanların isteği doğrultusunda sunulan eşsiz bir hediye olduğuna inanılır. Dolayısıyla, erkeklere Cennet’te vereceği tüm nimetler arasında kadınlar da yer almaktadır.
İslam dininde, Cennet’in kadınlara verilen hoori ve erkeklere verilen nimetlerin dünya hayatındaki cinsiyet ya da sosyal roller ile bağlantılı olmadığı vurgulanır. Cennet, ne cinsiyet ne de sınıfsal farklarla tanımlanan bir yerdir. İnananlara, sonsuz mutluluğun ve nimetlerin sunulacağı bir ortam olarak tasvir edilir.
Sonuç olarak, İslam dinine göre, Cennet’te kadınlara verilen erkeklere resmi bir isim verilmemektedir. Ancak, hooriler kadınların eşsiz güzelliğini ve safiyetini temsil ederken, erkeklere Cennet’te verilen nimetlerin tümü arasında kadınlar da yer almaktadır. Cennet, İslam inancında müminlerin sonsuz mutluluğa erişeceği bir mekan olarak tasvir edilir ve hoori veya diğer nimetlerle cinsiyet ya da sosyal roller arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır.
Gılman müminlerin kendilerinden önce ölen çocuklarıdır. Ergenlik çağına gelmedikleri için mükellef olmayan, sâlih amel işlemedikleri için de cennet nimetlerine hak kazanamayan bu çocuklar mümin olan ebeveynlerinin yanında onlara hizmet etmekle görevlendirilecektir.
Yazıcıoğlu Mehmed’in bir telakkisine göre her mümine iki hûri ile birlikte kocaları cehenneme girmiş hanımlardan yetmiş kadın verilecektir. Bir başka telakkisine göre ise her erkeğe 4000 bâkire, 8000 dul ve ayrıca niteliği belirtilmeyen 500 olmak üzere 12.500 hûri verilecektir.
“Ğılman”, Kur’an’da (Tûr: 24) “kabuğunda saklanmış inciler gibi taze ve berrak” şeklinde tasvir edilmekte ve hiç kirlenmemiş, el değmemiş, bembeyaz, safi, tertemiz ve pırıl pırıl uşaklar ve Cennet sakileri, genç hizmetçiler olarak başkalarının değil sadece sahiplerinin etrafında onlara hizmet için dönüp duracakları …
Cennet kadınlarını ve onların güzelliğini ifade eden bir tabir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Cennet ehlinin hizmetiyle görevlendirilen gençler anlamında bir Kur’an terimi.
Ashabı Bedir duasını okuyan kişi hastalıki bela, kaza ve her türlü kötülüklerden muhafaza edilir. Allah rızasını kazanmak ve duaların kabul edilmesi için ashabı bedir duasının okunması tavsiye edilir.10 Oca 2023
Ashabı Bedir duasını okuyan kişinin Allah’ın izniyle işleri rast gider ve şansı açılır. Ashabı bedir duası mutluluğun şifresi olarak kabul edilir ve düzenli olarak okumayı alışkanlık haline getiren kişi tüm sıkıntılarından kurtulur.10 Oca 2023
Ashabı Bedir Duası, Bedir Savaşına katılan Müslümanların isimlerinin yer aldığı duadır. Her duanın kabul olduğu, yapılan her ibadetin Allah katında misli ile kabul olduğu mübarek Ramazanı şerif ayında okunması oldukça faziletli olan Ashabı Bedir duası, Ramazan ayı boyunca okunması tavsiye edilir.10 Oca 2023
Ashab-ı Bedir, Bedir Muharebesine katılan sahabelere verilen addır. Rakamları güvenilir kaynaklara göre 313’dür. Bazı kaynaklarda 333 isim olarak da nakledilmiştir. Muharebenin öneminden dolayı, savaşa katılanlar yüksek rütbelere erişmişlerdir.
310.Seyyidüna Nadr ibn-i Haris el-Evsi (R.A.) 311.Seyyidüna Numan ibn-i el-A’rac el-Hazrecî (R.A.) 312.Seyyidüna Numan ibn-i Ebi Hazme el-Evsî (R.A.) 313.Seyyidüna Numan ibn-i Sinan el-Hazrecî (R.A.)25 Ara 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…