Cebrail, İslam mitolojisinde önemli bir figürdür. İnanışa göre, Allah’ın emirlerini ve vahiyleri insanlara iletmekle görevlendirilmiştir. Cebrail’in görevlerine dair birçok anlatı bulunmaktadır ve onun etkisi İslam inancında büyüktür. Peki, Cebrail şu anda ne yapıyor?
Cebrail’in şu an ne yaptığına dair kesin bir bilgiye sahip olmamız mümkün değildir. Çünkü İslam mitolojisi, Cebrail’in sürekli olarak Allah’ın huzurunda bulunması gerektiğini söyler. Allah’ın emirlerini iletmek ve vahiyleri aktarmak dışında, Cebrail’in herhangi bir insana ya da olaya müdahale etme yetkisi veya eylemi yoktur.
Cebrail’in en önemli görevlerinden biri, peygamberlere vahiyler getirerek ilahi mesajın insanlara ulaşmasını sağlamaktır. Kur’an-ı Kerim’in peygamber Muhammed’e indirilmesi de Cebrail’in bu görevini yerine getirdiğinin en büyük kanıtıdır. Yazılı ve sözlü iletilen bu vahiyler, İslam dininin temel kaynaklarıdır ve dini kuralların oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.
Cebrail’in mitolojideki diğer görevleri arasında, cennetteki meleklerin liderliğini yapmak, kıyamet gününde sur’u öttürmek, peygamberlerin yardımcısı olmak ve imanlı insanlara görünerek destek vermek gibi şeyler bulunmaktadır. Ancak, bu tür eylemler dini metinlerde ya da hadislerde detaylı olarak tanımlanmamıştır.
Sonuç olarak, Cebrail şu an ne yapıyor sorusuna net bir yanıt vermek zor olsa da, İslam mitolojisi ve inancına göre, Cebrail sürekli olarak Allah’ın huzurunda olmalıdır ve emirlerini yerine getirmek için görevlidir. İnsanlar arasında dolaşarak ya da eylemlerde bulunarak zaman geçirme gibi bir durumu söz konusu değildir.
Cebrâil, Kur’ân’da farklı isimlerle zikredilen dört büyük melekten biridir. Allah ile Peygamberler arasında gerçekleşen iletişimde vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevli melektir. Bu itibarla Allah ile peygamberler arasında yüce bir konuma sahip- tir.
Bir sonraki âyetten de meleklerin ve Cebrail’in, o gece tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünün esenliğine ve yeryüzüne yayılan rahmete şahitlik ettiğini anlıyoruz. Böylece Cebrail’in (as) bir vazifesinin yeryüzüne rahmet, sekinet, huzur ve esenlik indirmek olduğunu anlıyoruz.5 Oca 2012
Cebrâil, Kur’ân’da farklı isimlerle zikredilen dört büyük melekten biridir. Allah ile Peygamberler arasında gerçekleşen iletişimde vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevli melektir. Bu itibarla Allah ile peygamberler arasında yüce bir konuma sahip- tir.
Cebrail’in (as) aslî görevi Allah’ın mahlûkatını temâşâ ile Allah’ın azametini ve kudretini mahlûkat üzerinde mütalâa etmek, Allah’ı doğrudan zikretmek ve bütün haşmetiyle Allah’a secde etmektir. 9 Bu görevi eksiksiz devam etmektedir.5 Oca 2012
Tarih, tefsir ve kısas-ı enbiyâ kitaplarında Havvâ ile ilgili çoğu İsrâiliyat türünden çeşitli rivayetler yer almıştır. Buna göre Allah Âdem’i cennete yerleştirdiğinde Âdem orada yalnızdı. Onu ağır bir uykuya daldıran Allah sol böğründeki kaburga kemiklerinden birini almış ve ondan Havvâ’yı yaratmıştır.
Özellikle Âl-i İmrân sûresinin elli dokuzuncu âyetinde, “Allah nezdinde -yaratılış bakımından- Îsâ’nın durumu Âdem’e benzer; Allah onu topraktan yarattı; sonra ona ‘ol! ‘ dedi ve oluverdi” denilerek bu iki peygamberin yaratılışlarındaki olağan üstü duruma işaret edilmiştir.
Hz. Adem ve Havva cennette kendilerine yasak kılınan meyveyi yedikten sonra, Allah tarafından dünyaya gönderilmişlerdir. İnsanoğlu için hayatın başlangıcı da bu nokta olarak kabul edilmektedir.4 May 2020
Müslümanlar, Âdem’in yaratılmış ilk insan ve ilk peygamber olduğuna inanırlar. Kur’an’da, Âdem’in çamurdan yaratıldığına, Allah’ın ona diğer varlıklara öğretmediği isim koymayı, manalarını bulmayı öğrettiğine inanılır. Sonra bedenine ruhu üflediğini söylenir.
Adem’in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.23 Kas 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…