Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.
Artuklular 1102 yılında, Güney ve Doğu Anadolu’da kurulmuş bir beyliktir. İsmini Türkmen beyi olan ‘seyyid’ Artuk Bey’den almıştır. 1086 yılında Kudüs’ü alan Artuk Bey aynı yıl vefat etmiştir. Daha sonrasında Artuklu lar Hasankeyf, Mardin ve Harput olmak üzere üç ana koldan idare edildiler.
Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir. 1200 yılında Anadolu, Artuklu Beyliği, Anadolu Selçuklu Devletinin (Sultanate of Rome) doğusunda görünmektedir.
Artuklular Müslüman olup Ehli Sünnet mezhebine bağlı idiler. Bölgede din anlayışında medresenin ağırlığından söz edilebilir.
Yaşamı Oğuzlar’ın Döğer boyuna mensup olup, 1063 yılında kendisine bağlı Türkmenlerle Selçuklu Sultanı Alparslan’ın hizmetine girdi. Bazı yabancı kaynaklarda telaffuzdan kaynaklı sebeplerle kendisinden Urtuk, Ortok, Ortuk ve Artak şeklinde bahsedilmiştir.
Karia Suresi Türkçe Anlamı 1.Yürekleri hoplatan büyük felaket! 2.Nedir o yürekleri hoplatan büyük felaket? 3.Yürekleri hoplatan büyük felaketin ne olduğunu sen ne bileceksin? 4.O gün insanlar, her biri bir tarafa uçuşan küçük kelebekler gibi olacaktır.
Karia Suresi hakkında Hadis-i Şerif’te şöyle buyurulmuştur: “Kim Karia sûresini okursa, Allahü teâlâ kıyamet günü onun mîzânını (sevap terazisini) ağır getirir. (Hadis-i şerif-Kâdı Beydâvi Tefsîri) Dargın kişilere, Karia sûresi okunuşu ve Karia sûresi Arapça yazılışı okuması tavsiye edilir.
Karia Suresi Ne Anlatıyor? Karia suresi kıyametin yakın olmasından, hesap gününde tüm insanların pervane gibi olacağından ve o gün amellerin tartılacağından bahseder. Kıyamet gününden ve kıyamet gününün dehşetinden bahseder. Kıyamet gününde meydana gelecek olan olaylardan ve insanların korkulu hallerinden bahseder.5 בדצמ׳ 2023
Karia Suresi Kur’an-ı Kerim’in 101. suresidir. Toplamda 11 ayetten oluşan Karia Suresi Müslümanlar açısından oldukça özel bir yere sahiptir. Bu sure, ismini içerisinde değinilen “el-Kari’a” kavramından almaktadır. Sureye adını veren terim Türkçe kıyamet günü anlamına gelmektedir.
Amellerin tartılacağı ve iyi ameli ağır gelenlerin kurtulacağını anlatır. Resulallah (sav) Kim Karia suresini okumayı devamlı hale getirirse, o kişinin kıyamet günü geldiğinde mizanının ağır olacağını belirtmiştir. Bir rivayete göre Karia suresi her türlü iş için 100 kez okunur.5 בדצמ׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…