Düzenli çoğul ve düzensiz çoğul olmak üzere isimler iki şekilde çoğul yapılır. DÜZENLİ ÇOĞUL (Cem’-i Sâlim): Arapça isimlerde cinsiyet (erkeklik- dişilik) söz konusudur. Erkek (eril) isimlere müzekker isimler, dişi (dişil) isimlere müennes isimler denilir.
ELİF-İ MEMDÛDE (Uzun Elif) Arapça asıllı kelimelerin sonunda bulunan bazı elifler normalden daha uzun bir â sesi verir. Bu şekilde kelime sonunda yer alan eliflere elif-i memdûde (uzun elif) denir.
İsimlerde müenneslik alametleri üç tanedir: a. Tâ-i merbuta (ة): Müennes kabul edilen isimlere ve bunların sıfat- larının sonlarına dâhil olur.
Erkek cinsiyeti Arapçada “Müzekker” olarak adlandırılmaktadır. “هٰذِهِ” ve “هِيَ” ve “طَبِيبَةٌ” kelimeleri, bayan cinsiyetine ait olan kelimelerdir. Bayan cinsiyeti Arapçada “Müennes” olarak adlandırılmaktadır. Çoğu müennes isimlerin sonunda “ ة ” (yuvarlak te) harfi bulunur.
En basit ve kısa târifi ile, müzekker isimler, lâfzı veya takdirî olarak te’nîs alâmeti taşımıyan isimlerdir. Bunun mukabili olan kelimelerse müennes kabûl edilir. Müennes isimlerden bir kısmı, erkeklerine delâlet eden müstakil karşılıkları bulunan isimlerdir ki, bunlara mu’annat haqıqî denir.
Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik.
Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.
İslâm bilim tarihinde astronomi karşılığında kullanılan terim. “Gökküresi bilimi” anlamına gelen ilm-i felek terimi İslâm dünyasında aynı zamanda “felekiyyât, ilm-i nücûm, ilm-i nücûm-i ta’lîmî, sınâat-i nücûm, sınâat-i tencîm, ilm-i hey’e, ilm-i hey’eti’l-âlem” de denilen astronominin en yaygın karşılığıdır.
İslâm bilim tarihinde astronomi karşılığında kullanılan terim.
İslâm bilim tarihinde astronomi karşılığında kullanılan terim.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…