Allah Medyen halkını nasıl cezalandırdı? Bu soru Kuran-ı Kerim’de yer alan bir hikayeye dayanmaktadır. Medyen halkı, peygamberleri olan Şuayb (a.s) tarafından uyarılmıştı. Şuayb (a.s), halka gerçek dine dönmelerini, haksız kazançlardan vazgeçmelerini ve insanlar arasındaki adaleti sağlamalarını söyledi. Ancak Medyen halkı, peygamberlerinin uyarılarını ciddiye almadı ve sapkın davranışlarından vazgeçmedi. Bunun üzerine Allah, Medyen halkını cezalandırmak için bir plan düşündü.
Allah, halka öncelikle büyük bir korku ve dehşet verici bir ses gönderdi. Bu ses, halkta paniğe ve endişeye sebep oldu. Ardından Allah, Medyen halkını depremle sarsarak büyük bir felakete uğradı. Bu deprem sonucunda Medyen halkının büyük bir kısmı öldü ve şehirleri yerle bir oldu.
Depremle birlikte gökyüzünden inen bir ateş dalgası da halka saldırdı. Bu ateş, Medyen halkının evlerini ve alanlarını yok edip küllere dönüştürdü. Kuran-ı Kerim’de bu ateş, Medyen halkına yönelik bir göktaşı ya da yanıcı bir gaz olarak tasvir edilmektedir.
Allah, Medyen halkını cezalandırmak için bu doğal afetleri kullanarak onlara büyük bir felaket getirdi. Allah’ın cezası sonucunda halkın çoğu öldü ve geriye kalanlar da derin bir üzüntü ve pişmanlık içinde kaldı. Bu hikaye, insanların Allah’ın uyarılarına uyarak doğru yolu seçmeleri gerektiğini, aksi takdirde cezalandırılabileceklerini anlatmaktadır.
Sonuç olarak, Medyen halkı Allah’ın uyarılarını ciddiye almadığı için büyük bir cezaya maruz kalmıştır. Allah, Medyen halkını korku, deprem ve ateş gibi doğal afetlerle cezalandırarak onları tamamen yok etmiştir. Bu hikaye, insanlara doğru yolu seçmeleri ve iyilik yapmaları gerektiği konusunda bir uyarı niteliği taşımaktadır.
Medyen halkı Tevrat’ta Midian’lılar (İngilizce: Midianites) adıyla anılan kavimdir. Bugünkü Suriye’nin güneyi ile Ürdün ve Hicaz’ın kuzeyine denk gelen alanda oturdular.
Kur’ân-ı Kerîm’de Medyen halkının deprem, sarsıntı veya gürültü ile, Eyke halkının ise “gölge günü”nün azabı ile (gündüzü karartan korkunç kasırga) cezalandırıldığı belirtilmektedir (el-A’râf 7/91; Hûd 11/94; eş-Şuarâ 26/189; el-Ankebût 29/37).
Medyen halkının özelliği Allah-u Teala’nın emrettiği bazı durumlardan kaçıyor olmalarıdır. Allah-u Teala kullarına adaleti emreder. Özellikle zenginin fakiri koruyup kollaması, sosyal adalet sisteminin oturması için birçok emri bulunmaktadır.15 Eyl 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…