Akaid ilminin amacı, iman esaslarını naklî ve akli delillerin yardımıyla temellendirerek kişinin imanını taklitten kurtarıp tahkike ulaştırmak ve doğru yolu arayanları irşat etmektir. Bu bağlamda akaid ilmi, İslam dininin doğru anlaşılması ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan disiplinlerden biridir.
– 3) İslam akaidi bozulma ve değiştirilmeyi kabul etmeyen sabit ve değişmez bir akidedir;
– 4) İslam akaidi kat’i delillere dayanır;
– 1) İslam akaidi apaçıktır;
– 2) Fıtrata en uygun inanç sistemidir;
– 5) İslam akaidi mutedildir, ifrat ve tefritten uzaktır;
Akaid ilminin amacı, iman esaslarını naklî ve akli delillerin yardımıyla temellendirerek kişinin imanını taklitten kurtarıp tahkike ulaştırmak ve doğru yolu arayanları irşat etmektir. Bu bağlamda akaid ilmi, İslam dininin doğru anlaşılması ve yorumlanmasına önemli katkı sağlayan disiplinlerden biridir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam’da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça “a-k-d” (عقد) kökünden gelip, “bağ”, “bağlama/bağlanma”, “düğümleme/düğümlenme” ve aynı zamanda “bağlılık” ve “sözleşme” anlamlarına da gelir.
İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı. İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. İslâm dininin ana ilkelerini konu edinen ilim.
İlhad, İslam dinine ve Kur’an’ın koyduğu kurallara karşı gelme. Özellikle kelâm kitaplarında İslam’ın ilk dönemlerinden beri, felsefi düşüncenin etkisiyle İslâm dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirerek filozofları peygamberlerden üstün tutmak amacıyla kullanılır.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? ” Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah’ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey ” anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.19 Ara 2021
Özellikle kelâm kitaplarında İslam’ın ilk dönemlerinden beri, felsefi düşüncenin etkisiyle İslâm dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirerek filozofları peygamberlerden üstün tutmak amacıyla kullanılır. Bu tutumda olan kişiye mülhit (mülhid), bu kişilerin oluşturduğu akıma “melâhide” denir.
İlhad, İslam dinine ve Kur’an’ın koyduğu kurallara karşı gelme.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.18 May 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…