– Birisiyle karşılaşıldığında selam vermek.
– Lütfen ve teşekkür ederim kelimelerini gerektiği yerlerde kullanmak.
– Başkalarının sözünü kesmeden dinlemek.
– Karşıdakine her zaman güler yüzlü olmak.
– Büyüklere yer önceliği vermek.
– Konuşurken başkalarını da söz söylemesine fırsatı vermek.
– İletişim kurarken göz teması kurmak.
ādāb) Toplum töresine uygun davranma veya İyi ahlak, incelik, terbiye olarak tanımlanır. İslam’da, hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep, davranış bağlamında, öngörülen İslami görgü kurallarını ifade eder: “incelik, görgü, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik”.
Adap, güzel ahlak anlamına gelen edep kelimesinin çoğuludur. Dilimize Arapçadan geçmiş olsun bu sözcük, kişinin ev ve toplum yaşantısında uyması gereken nezaket kurallarını kapsar.4 Mar 2021
Şimdi bu adap dediğimiz şey yol yordam, bir şeyin kendine has usulleri, yöntemleri olarak tanımlanıyor. Edep ise bu usullere uygun davranma hali. Her şeyin bir adabı var deyip buna uygun davrandığınızda, edepli oluyorsunuz.10 Kas 2016
Terbiye, nezaket ve görgü kuralları anlamında ahlâk terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…